Premagajmo stres

MANJ STRESA POMENI VEČ VESELJA DO ŽIVLJENJA IN DELA

Na delavnicah PREMAGAJMO STRES se naučimo dve izredno učinkoviti in mnogokrat preizkušeni metodi za uravnavanje stresa.

Kaj izzove stres? Stres prizadene osebno energetsko stanje. Povzročitelji stresa sprožijo v telesu stanje alarma, da bi čim hitreje lahko obvladali vse nevarnosti, ki jih zaznamo. Večina ljudi uporablja besedo stres v negativnem pomenu, (distress) ko rečejo: 'Sem pod stresom!' 'To je zame stresno!' 'Samo nobenega stresa, prosim!' Obstaja tudi pozitivni stres (eustres), ki nastane s pozitivnimi občutki veselja in prijetnega vzburjenja. Pozitivni stres poživi in osveži.

Kar pri nekem človeku izzove stres, ni nujno, da ga sproži tudi pri drugem, zato pri različnih ljudeh to lahko vodi do različnih poskusov obvladovanja stresa in odzivanja na stres.

Znanstveniki so si enotni, da ljudje večinoma sami izzovejo stres. Hkrati pa obstajajo ljudje, ki v enakem okolju in ob enakih okoliščinah ne doživljajo nobenega stresa in tudi ne kažejo stresnega vedenja. V čem je razlika med tistimi, ki so ves čas pod stresom in med tistimi, ki doživljajo manj stresa ali so odporni na stres? Odgovor se glasi: Stresni programi so tisti, ki vplivajo na razlike ali - če povemo z drugimi besedami - razlika je v tem, da ni bistveno, kaj doživimo, ampak kako doživimo to, kar doživimo in katero vedenje izberemo.

Kaj so stresni programi? Stresni programi so bolj ali manj individualni, vedno ponavljajoči se miselni vzorci, ki se v določenih okoliščinah zaradi določenih povzročiteljev aktivirajo in izzovejo stresno vedenje.

Primer povzročitelja stresa, ki aktivira določen miselni vzorec, in izzove stresno vedenje: Vožnja po avtocesti, nahajate se sredi prehitevanja. Povzročitelj: Tik pred vami nekdo zapelje na levi vozni pas. Odziv: Groza. Izliv andrenalina, razbijanje srca, mišice se skrčijo. Odziv: Zavirate in se komaj izognete. Misel: 'Idiot! Norec!' Občutje: Jeza in bes. Odziv: Grdo gledate, zmerjate, krilite z rokami in sami vozite drugače kot prej, bolj agresivno ali pa celo bolj previdno, odvisno od tega, kakšno vedenje ste si v podobno stresnih situacijah sčasoma pridobili in ga izbrali.

Obstajajo mnoge metode, s katerimi se lahko osvobodimo stresa.